Hur mycket påverkas DU av ny teknologi?
Varje föreläsning får jag nu känna mig som klassens idiot. Varför har inte jag med mig bärbara datorn med mig som alla andra i Media Management? Nu är det nämligen så mina kära klasskamrater, att min dator bara inte är stor och klumpig, utan även på väg att ge upp. Det är knappt så alla tangenter fungerar och bara att starta den tar nästan 10 minuter. Visst att informationsteknologin har gått framåt, men jag gillar att skriva med penna på papper.
Alla nya teknikinnovationer genomgår enligt Hertzman tre olika faser. Den första fasen är baserad på en stark övertro då man tror att det inte finns några begränsningar alls med den nya innovationen. Teknik som kan lösa alla världens problem är något som dagligen verkar vara övertron på innovationer, undrar vad man trodde om radio, tv, telefon eller elektriciteten över huvudtaget. När järnvägen kom trodde man att man skulle kunna resa obegränsat och därmed på bättre förståelse för andra kulturer. I detta stadium är möjligheterna oändliga.
I nästa stadium får man en stor reality check när man inser att möjligheterna är begränsade. Visst finns det många möjligheter och lösningar med innovationer. Men det finns även många svårigheter och hot. Så i den här fasen inser man med besvikelse att innovationen är begränsad.
När besvikelsen gått över så kommer realismen. Man börjar acceptera svårigheterna som begränsningar och möjligheterna som utveckling eller förändring. Här är vi idag, men ingen vet var vi är nästa vecka. Hur kan vår innovation implementeras i samhället och utvecklas fortlöpande i fortsättningen?
Vid Internets start trodde man att det inte skulle finnas plats för alla inom det nya mediet. Därför blev det en kapplöpning, nästan som störts är först. Sist är i detta sammanhang samma sak som att inte komma med alls. De visionerna man hade om internet då är en självklarhet för oss idag.
Radio och TV var tidigare två medier som gav gemensamma referensramar. Vad är det som förenar oss idag? Det har skett en stor förändring sedan 1980-talet. Som jag var inne på i ett av mina tidigare inlägg så har vår mediekonsumtion bara förändrats med 15 min. Alltså tror jag att vi tittar på tv lika mycket, men att det finns mer som faller oss i smaken när det gäller utbud. Tv och radio har fortfarande genomslagskraft, men kanske inte lika mycket som tidigare. Med Tv och radio så tar du oftast upp ämnet dagen därpå under lunchrasten eller vid kaffeautomaten. Med till exempel facebook eller twitter får du respons inom ett par timmar på den länk eller kommentar du publicerar. Massmedierna styrde tidigare vårt utbud vilket ledde till att alla tittade på samma saker. Då massmedier riktar samma sak till många, medans Internet erbjuder stor valfrihet till få börjar trenden där massmedierna styr att ändras. Spotify till exempel kan erbjuda ett större sortiment även om det inte är mainstream musik. Ett annat medium som erbjuder det mesta inom musik, film eller liknande är såklart youtube.
Enligt Hertzman är det mesta som produceras inte hitlåtar men det finns ändå personer som är intresserad av musiken. De låtar som blir hitlåtar måste ”bära” de låtar som har en smalare publik. Nischmarknaden kommer inte ersätta massmedierna men de fungerar som ett komplement. Ungefär som radio och tv, som jag personligen anser komplettera varandra väldigt bra. Vill jag lyssna på musik så slår jag på radion och vill jag koppla av framför tvn så är det mest program och inte musik som fungerar bäst då.
Teknologins utveckling
Hvitfelt och Nygren (2005)diskuterar de olika synsätten på mediernas utveckling. Tydligen finns det två tydliga uppdelningar mellan optimister och pessimister. Det är egentligen två sidor av samma mynt där den ena sidan ser hur människor blir mer allmänbildade och kommer närmare makten. Pessimisterna ser hur de nuvarande medierna dör ut och hur klyftorna av information blir större. Dagens mediesamhälle växer och blir större i takt med teknikens utveckling. Mediesamhället är på väg att bilda en värld av överflöd, men jag tror inte att det enbart är medierna. Däremot tror jag att det är teknologi i allmänhet.
Jag minns när jag var lite yngre och fick tv på mitt rum för första gången. Med de markbundna kanalerna kunde jag nu se på tv och inte bara vhs. Om jag ville se amerikanska produktioner så var det helgerna kl 21 som gällde på TV4. Eller om jag bestämde mig för att gå med en kompis på bio, vilket var lite problematiskt då vi bodde utanför stan mitt i skogen. Att ta sig till och från biografen var något som våra föräldrar inte verkade bry sig om när de letade villor i mitten av 80-talet. Därför blev det helt enkelt så att det mesta vi såg på tv var svenska program. Nu när jag som student bor i en lägenhet i centrala Kalmar är tv utbudet en aning större, nu har jag inte längre enbart de markbundna kanalerna utan ett bredare sortiment. Som den tv tittare jag är betyder tiden och dag ganska mycket för mig. Eftersom de olika play- sortimenten på nätet inte har upphovsrätt för de utländska produktionerna är jag fortfarande bunden att följa tv tiderna. Man kan lugnt säga att utvecklingen nått längre, och därför väntar jag med spänning på när play funktionen även innehåller utländska material som mina favorit serier Greys Anatomy, One Tree Hill och The Mentalist.
I vår första kurs på media management fick vi lära oss spridningen av innovationer. Uppdelningen är mellan innovators, tidiga adopterare, tidig majoritet, sen majoritet och laggards. Jag kan på en gång börja med att erkänna att jag inte är vidare positiv till ny teknologi, så jag är sen majoritet skulle jag tro. Men det är mest för att teknologi inte gillar mig. Teknologi som jag har kontakt med har en tendens att bara självdö efter en kort tid. Jag tycker att det är väldigt användbart att ha en iphone. Men varje gång jag ska låna en av en kompis (om så bara för att ringa ett kort samtal) så krånglar den. Varje gång. Jag har haft mobiltelefon sen jag var 16, och minst en gång per år måste jag byta telefon av olika anledningar. Är det för att kvalitén har sjunkit och att mobilen har blivit förbrukningsvaror, eller för att jag inte har någon som helst respekt för dyra saker? Det kan jag inte svara på, men med tanke på hur alla tittar snett på mig när jag berättar hur många mobiler jag haft så tror jag att det är en kombination.
För bara några år sedan när man skulle resa iväg med familjen någonstans så tog man ut kontanter innan man åkte och delade sedan upp den mellan resenärerna. Detta på grund av att om någon blev av med väskan eller liknande så skulle inte hela familjens pengar vara borta. Bättre att sprida ut det mellan alla. Numera när man reser tror jag att det är vanligare att man bara tar med sig sitt VISA kort, något som fungerar i nästan alla butiker, hotell och bankomater. En tydlig effekt av vårt digitaliserade samhälle.
Det här inlägget kanske upplevs som lite rörigt, men jag kände att jag varit inne på ämnet digitala samhället på alla mina andra inlägg. Antagligen för att dagens samhälle är ett digitalt orienterat och att det drabbar både medier, företag och allmänheten.
Källor
Hvitfelt & Nygren (red) (2005) På väg mot medievärlden 2020, Studentlitteratur: Lund
Schengen:(hämtad 3/11 09 kl 12.30)
http://www.eu-upplysningen.se/Amnesomraden/Schengen/