Är koordinator mitt framtida yrke?
Att sitta på gästföreläsningen den 8 oktober var för mig ganska svårt. Efter 20 minuter in i föreläsningen flög genast tankarna iväg till min framtid. För att jobba som koordinator är något som jag ägnat många tankar år. Det är en av de största yrkesdrömmarna jag har.
Sveriges ordförandeskap
Elisabeth Idermark berättar om sitt arbete som Mötes Koordinator (MKO) nu när Sverige är ordförande i EU under hösten 2009. Under ett halvår ska 12 stycken MKO´s arbeta som event managers och samordna allt det praktiska runt 113 officiella möten. Arbetet pågår egentligen under ett helt år, då sex månader går åt till förberedelser medans den andra delen går åt till genomförande och kompletterande planering.
Uppgiften är inte att bestämma hur dagordningen ska se ut inför varje möte, utan hur processen ska gå till. En viktig uppgift är att se till att dela upp aktiviteterna över hela Sverige, att det inte bara sker i Stockholm. Därför var det möte så sent som förra veckan i Kalmar. Det ska inte heller bara handla om möten, utan att ge en djupare inblick i värdlandets kultur. Tillexempel anordnades ett besök på Ishotellet i Jukkasjärvi, som dock inte var igång men att de istället fick ”vargtass”, en traditionell dryck för ishotellet. Det finns många olika aspekter att ta hänsyn till inför varje aktivitet. Ett exempel så finns det regler för hur mycket alkohol som får förtäras vid varje måltid. Kulturkrockar är en annan, det ligger i värdlandets uppgift att försöka skapa en djupare förståelse för dess kultur. Detta gör man bland annat som jag tidigare nämnt att sprida ut mötesplatserna över hela landet. En stad har svårt att representera ett helt land, därför tycker jag det är en bra idé att sprida ut det. Det gör att hela befolkningen får uppleva hur det är att vara ordförandeland och jag tror det ger en starkare gemenskap. En starkare gemenskap som i slutändan kan leda till mer förståelse för EU´s verksamhet.
En intressant aspekt med arbetet som ordförandeskap tyckte jag var att det inte tas några beslut. Istället går mötet ut på att byta erfarenheter och hjälpa varandra. Det låter som en underbar idé! Det är trots allt 27 länder med i EU, och alla kan säkert lära sig något av den andra osv.
Arbetet med den grafiska profilen har varit en viktig del då den ska närvara under ordförandeskapets alla möten. Alla som arbetar med ordförandeskapet ifrån Sverige ska följa en klädkod bestående av neutrala kläder med passande slips eller scarf som går ihop med logotypen och den grafiska profilen. Den grafiska profilen är byggd med grund i klimat och ljus. Men även öppenhet, dialog och vardagsnärhet. Globens ljus är placerat vid Sverige, och ”S” som går över bilden ska symbolisera att de vill föra fram ljuset med utrymme för öppenhet och transparant.
Sveriges Grafiska profil Tjeckiens grafiska profil
En av de absolut viktigaste delarna av arbetet är presshanteringen. Idermark förklarar att pressen har en stor betydelse för ordförandeskapet. När parlamentarikerna anländer så brukar de oftast få en plats att stå på så de kan bli fotograferade. ”Familyphoto” är en gruppbild som organiseras för att få bilder på alla deltagarna. ”Handshake” är när alla deltagarna placeras i en U-formation så att pressen kan gå omkring och ta kort på dem när de skakar hand med varandra. Ett arbete för Idermark är att dela in varje mötesplats i sektioner, där deltagarna får vara, där pressen kan vara osv. Fälten markeras med olika färger på kartan, sen får alla ID-kort som passerkort till de platser de har behörighet.
Ett drömyrke eller en felaktig uppfattning?
Egentligen har jag nog omedvetet haft min dröm sedan gymnasiet då jag började engagera mig i Arenan, en plats för Faluns alla ungdomar. Jag fick upp ögonen för Arenan under mitt första år på medieprogrammet, då jag fick i uppgift att skriva ett reportage om verksamheten för vår skoltidning aidem. Efter det var jag fast. Jag jobbade ideellt varje tisdag efter skolan i deras café, och de fredagar jag kunde så jobbade jag extra på deras events som konserter, temakväller osv. Jag tänkte inte på då att jag faktiskt ville jobba med detta, att det låg inom området ”media”. Jag är fortfarande inte helt säker på om det verkligen gör det, men det är vad jag vill. Jag säger inte att jag vill jobba enbart inom verksamheten som bedrivs på Arenan, som är en offentlig verksamhet planerad av Falu Kommun.
Att jobba med events är något jag senare fick djupare insikt i när jag under första året på HIK började arbeta med ESN (Erasmus Student Network). Genom åren har vi genomgått strukturförändringar, nya arbetsområden, konfliktlösning, mer aktiviteter och så vidare. Jag har lärt mig massor av att jobba i denna styrelse.
I början av nästa månad ska ESN anordna NEP (Northern European Plattform) ett event som kräver stor förberedelse. Ungefär 100 deltagare ska under fyra dagar ha möten och workshops, men även boende, mat, transportmöjligheter, lite finare middagar osv. Det är säkert tusen saker att tänka på, något som jag personligen inte haft så mycket inblick i. Det enda jag vet är att vi nu håller på och samlar in pengar för att kunna genomföra detta påkostade event. Ett event som faktiskt har många likheter med Ordförandeskapet, även om NEP är i en mindre skala.
Jag kan ibland ligga uppe en hel natt och tänka på hur man kan utveckla Arenans verksamhet, vad man kan göra, och olika alternativ på hur man kan göra. Trots att jag inte ens jobbar där just nu! Det finns oändliga möjligheter på detta ställe, och ett av deras mål är att få med ungdomarna i utvecklingen. Att jag trivdes så bra med båda ESN och Arenan får mig att inse att ett yrke som jag gärna skulle vilja ha i framtiden är förlagsredaktör, att få vara med i alla de stadier som får ut böcker på marknaden. Detta är ett drömyrke för att jag skulle få jobba med events, men även skrivande som är något som jag alltid älskat i alla former som musik, film och böcker. Att planera releasefester eller bokturneringar ser jag mig själv göra om fem år i någon form. Detta om något är att vara en koordinator. Eller? Jag är inte helt insnöad på just detta yrke, men jag tror att det är något som skulle passa mig själv bra.
Avslutningsvis vill jag bara göra samma sak som till Svensson. En stor applåd till alla de 12 MKO´s, ni får ett komplicerat arbete att flyta på!